Реклама
Реклама
Реклама

Пекельна кухня

«Фонтанка» передбачає, що в сфері інтересів Євгена Пригожина знаходиться безпеку нашого кореспондента Дениса Короткова, автора серії матеріалів з ім'ям бізнесмена. Напевно з метою забезпечення цієї безпеки люди Пригожина дуже цікавляться біографією Дениса. Ми допускаємо, що з цими матеріалами пов'язана серія DDoS-атак на наш сайт. «Фонтанка» передбачає, що в сфері інтересів Євгена Пригожина знаходиться безпеку нашого кореспондента Дениса Короткова, автора серії матеріалів з ім'ям бізнесмена

Архів / Сергій Куликов / Інтерпресс

З деяких пір співробітники «Агентства журналістських розслідувань» стали стикатися з ростом стороннього недоброзичливого уваги до своїх скромним персонам. Ми не схильні до манії переслідування і не драматизуємо ситуацію. Зазвичай це сприймається з гумором, просто як витрати професії, коли журналіст стикається віч-на-віч із «цинкової мордою спостерігача». Буває, як то кажуть, справа житейська.

Тому тут ми не станемо розповідати, як саме і скільки разів виявляв за собою стеження Андрій Константинов. І про те, як кілька тижнів приватна «наружка» їздила за автомобілем Євгена Вишенкова, попередньо повісивши під днищем радіомаячок. І про те, хто і як записував зустріч для офіційного інтерв'ю Олександра Горшкова з послом США, а потім викладав цей запис в Інтернет (при тому, що це були не співробітники ФСБ, а абсолютно приватні особи). Ми не станемо вантажити читача і правоохоронні органи страшилками про тотальний змова таємного зловісного ордена.

Ми розповімо просту історію, яку і перевірити при бажанні можна швидко і просто. Було б воно, це бажання.

матеріал «Кухня приватної армії» про зв'язки людей зі служби безпеки Пригожина з поміченою в Сирії ПВК Вагнера був опублікований «Фонтанка» 9 червня. Через три години в соціальній мережі нашим кореспондентам стали надходити повідомлення від невідомого з запитами особистих даних автора статті Дениса Короткова.

Два повідомлення в соцмережі «ВКонтакте» отримали кореспонденти «Фонтанки». Зміст, за винятком імен, було ідентичним:
"Привіт. Чи не підкажете дату народження Короткова? Хотіли однокласникам сюрприз зробити, і ніхто не пам'ятає дату ».

Автор послання Kriv Vetka. На аватарке Фелікс Дзержинський. У біографії: 24 року, з Хабаровська. Анкета 24-річного Kriv Vetka з Хабаровська є на сайті знайомств «Фотострана», але в графі «стать» стоїть галочка «жіночий». У Facebook користувач з таким же ім'ям і аватаркой вказав, що живе в Петербурзі.

«Фонтанка» задала свої питання і отримала цікаві відповіді. Журналісти за своєю природою не можуть тримати в собі секрети, тому ділимося з читачем.

Редакція знає все і навіть трохи більше, ніж Денис. Наприклад, ми знаємо і можемо довести, що Kriv Vetka писав листи з IP-адреси, зареєстрованого на компанію «Главсеть». Це новостворене юрособа знаменитої «фабрики тролів», яка базується в бізнес-центрі на Савушкіна, 55. Під крилом «фабрики» працює широкий штат прокремлівських блогерів і ЗМІ. Вважається, що її діяльність спонсорує Євген Пригожин. Директором «Главсеті» є колишній начальник Московського РУВС Михайло Бистров. Він же був керівником і попередньої юрособи «фабрики» - компанії «Інтернет дослідження».

Дозволимо собі дати раду незграбним «інтернет-розвідникам»: розшукувані ними персональні дані журналіста, наскільки відомо редакції, вже давно є в службі безпеки їх господаря і замовника.

«Фонтанка» вступила в листування з «однокласником» Дениса Короткова ще й тому, що намітилася недобра тенденція. Масованій атаці в соціальних мережах останнім часом піддаються петербурзькі блогери та громадські діячі, які дозволяли собі не погоджуватися з загальноприйнятим сприйняттям навколишньої дійсності.

? «Пожартувати над країною»

Серед найбільш яскравих епізодів один пов'язаний з активістом руху «Спостерігачі Петербурга» Данилом Александровим. На початку року в соцмережі «ВКонтакте» невідомими був створений фейковий аккаунт «Данила-Абу-Ільяс Александрова». Фотографія аватарки в підробленому акаунті насторожила Александрова, так як він дізнався на ній себе, але зрозумів, що знімок був зроблений таємно, під час його прогулянки з собакою. На сторінці «Абу-Ільяса» без натяку на пунктуацію було написано: «Я можу пожартувати над країною в якій живу, і над тими хто її захищає. Я думаю що це круто і смішно. і мені нічого за це не буде ».

Через кілька тижнів Данилу Александрова побили біля власного будинку.

На даний момент не можна точно назвати кількість нападів на користувачів соцмереж, у яких напередодні з'являлися фейковий акаунти з «викривають» записами. Відомо, що як мінімум двом петербуржцям - Юлії і Руслану - спалили автомобілі, а перед цим писали їм неприємне з підроблених сторінок, де на аватарі були встановлені фотографії подружжя.

Є і ще одна обставина, яка об'єднує Данилу, Юлію та Руслана. Їх імена є в базі даних на порталі Whoiswhos.me (домен Чорногорії). Тут акумулювалися дані про блогерів, які допускали критичні відгуки стосовно влади. База даних обширна, «картки» деяких персоналій рясніють такими подробицями, як скан паспорта або номер ІПН. Після галасу в ЗМІ і кулеметної черги з депутатських запитів сайт перестав працювати. Зараз доступний тільки в кеші пошуковика.

Черговий напад стався 9 червня. Невідомі побили адміністратора групи в соцмережі «Злочинна влада» Єгора Алексєєва. Медики зафіксували у блогера перелом носа і струс мозку. За словами Алексєєва, напередодні нападу він також отримував погрози в соцмережі, невідомі нарікали йому на надмірно опозиційну діяльність.

Всього, за даними ЗМІ, за останній час було побито 7 осіб. Чи існувало на них досьє на сайті Whoiswhos.me, зараз вже не встановити, так як портал, нагадаємо, був заблокований. 20 червня стало відомо, що як мінімум одна кримінальна справа порушена - за фактом підпалу автомобіля петербурженки Юлії.

«А якщо за ним нічого немає?»

Портал Whoiswhos.me був створений в кінці листопада 2015 року, але його реальний власник прихований за сервісом Whois Privacy Corp. При цьому послуги хостингу надає харківська компанія ВТТ. Приблизно в один час з Whoiswho.me у харківського Ітла з'явився ще один клієнт - портал frolnews.ru, який специфічно висвітлює події на Україні. Наприклад, на його головній сторінці можна знайти наступний колаж: президент України Петро Порошенко зображений у військовій формі зі свастикою.

Ми не стали б згадувати разом Whoiswhos.me і frolnews.ru, якби не один факт. Як показало розслідування британського журналіста Лоуренса Александера, «фабрика тролів», яку прийнято пов'язувати з Євгеном Пригожиним, має відношення до численних сайтах, присвячених подіям на Україні. Британець виявив, що вони мають однакові id в системі Google Analytics - безкоштовного інструменту для аналізу відвідуваності сайту. А в якості контактної пошти при реєстрації був залишений електронну адресу, який, імовірно, належав співробітникові «фабрики» Микиті Подгорному.

Серед десятка сайтів, які британець пов'язав з «фабрикою тролів», було «Новинне агентство Харкова» (НАХ) і Whoiswho.com.ua. Другий сайт згодом був заблокований в українській доменній зоні і переїхав в зону .org, хоча контактну адресу пошти як і раніше вказано з адресою com.ua. Whoiswho.org по контенту і манері подачі матеріалу схожий на frolnews.ru, а його назва, як можна судити, нагадує адресу Whoiswhos.me, де публікувалися особисті дані побитих в Петербурзі людей.

Примітний і той факт, що обидва згаданих порталу хостятся за межами України, хоча того ж «новинне агентство Харкова» було б логічно користуватися послугами харківського Ітла.

Деніскині розповіді

Денис Коротков пише про різноманітні інтересах знакового бізнесмена Пригожина з 2014 року, коли детально розписав бізнес-схему роботи "фабрики тролів" в Ольгине . Потім Денис захопився Міністерством оборони, присвятивши себе дослідженню земель на військових полігонах. Від земельного питання перейшов до житлового і знову натрапив на структури, афілійовані з Пригожиним. потім були проблеми з військовими котельнями , Які обслуговували так, що у прокуратури з'явилися незручні питання . І знову звучало ім'я Євгена Пригожина.

Коли в Міноборони з'явилася нова структура «ГУ ЖКГ», яка віддала дворічні контракти обсягом в 40 мільярдів рублів фірмам, за якими стояла фігура ресторатора, ми не здивувалися. І коли з'ясувалося, що обслуговування військових містечок лежить поза площиною закону , Не здивувалися теж.

Крім того, Коротков першим з журналістів розповів про російських «солдатах удачі» , Які брали участь у збройних конфліктах спочатку в Сирії, потім в Донбасі, а потім знову в Сирії. Про ландскнехтів російського походження Денис пише з 2013 року. Це матеріали про те, як зароджувалася приватна військова компанія , як загинула , Як відродилася під ім'ям ПВК Вагнера.

У вересні 2015 року РФ офіційно оголосила про спецоперацію в Сирії, а вже в жовтні «Фонтанка» писала про набір добровольців, охочих битися на боці Башара Асада. Навесні 2016 року не пощастило документально підтвердити : За свою бойову роботу вагнеровци удостоюються офіційних державних нагород.

Імена людей з оточення Євгена Пригожина в зв'язці з ПВК Вагнера спливли після 25 травня 2016 року, коли кортеж ресторатора був затриманий ФСБ за незаконне використання спецсигналів і «блатних» номерів. Після цього раптового подарунка від чекістів і з'явилася стаття під назвою «Кухня приватної армії» .

«Завжди щось є»

Залишається тільки додати, що своїми публікаціями ми доставили масу незручностей власної службі IT-безпеки, яким довелося відбивати DDoS-атаки, що обрушилися на сайт в день виходу матеріалу «Кухня приватної армії». Спроби вивести сайт з ладу тривали протягом тижня. Заява в поліцію написано. При наявності волі встановити виконавців нападів і замовника серії DDoS-атак не складе труднощів.

Для того щоб визначити авторів загроз, у поліцейських є два шляхи. Перший - відстежити IP-адреси і провайдера відправників. Офіційний запит - і на руках ПІБ або дані юрособи. Другий шлях заснований на розумінні того, що нападники знали домашні адреси жертв, а значить, могли користуватися послугами джерел в правоохоронних органах. В цьому випадку займається розслідуванням оперативнику потрібно лише подивитися, хто з його колег запитував у відомчих базах даних інформацію на Данила Александрова, Єгора Алексєєва і власницю спаленої машини, а потім зайти в кабінет колеги і задати питання: «Хто попросив?»

«Фонтанка.ру»

Чи не підкажете дату народження Короткова?
«А якщо за ним нічого немає?