Реклама
Реклама
Реклама

Окупація по-київськи: як бізнесмен влаштував жителям пекельну життя

Ситуація, коли законослухняні громадяни в Україні беззахисні перед тими, у кого є гроші і зв'язку - вже не дивує. Як і відсутність адекватної реакції з боку правоохоронних органів.

Сьогодні мова про нелегальних хостелах, які планомірно "окупують" поверхи багатоквартирних будинків. У той час як бізнесмен "під дахом" отримує серйозну прибуток, мешканці будинку страждають від небезпечного сусідства. Антисанітарія, бєспрєдєл "нелегалів", стрілянина ... Перебільшення? Анітрохи.

До редакції "Оглядача" звернулися мешканці будинку №7 по вул. Кустанайська в Голосіївському районі Києва, які вже не можуть терпіти нелегальну нічліжку. Протягом декількох років люди зверталися до влади з вимогою вжити заходів, але отримували відписки. А днями власник "готелю" розпочав новий етап "тероризму", захопивши нові приміщення.

Ситуація, коли законослухняні громадяни в Україні беззахисні перед тими, у кого є гроші і зв'язку - вже не дивує

Будинок на вул. Кустанайська, 7

Кустанайська, 7

Будинок на вул. Кустанайська, 7

За словами мешканців, будинок на Кустанайській раніше належав Українському товариству сліпих. І до цього дня в будинку живуть люди з обмеженими фізичними можливостями. А в 2014 році один підприємець влаштував хостел на першому і другому поверсі і у місцевих почалася пекельна життя.

"Багато мешканців хостелу курять під нашими під'їздами, недопалки гасять об стіни будинку. Через їх ремонту біля входу стоять гори будівельного сміття. Вечорами страшно ходити", - написала одна з мешканок будинку на сайті столичного call-центру 15-51.

"Хостел порушує спокій нашого будинку. Там люди живуть по вісім чоловік у кімнаті, причому народ там дуже незрозумілий, постійно відбуваються п'яні бійки ... Мешканці хостелу поводяться досить неадекватно, наш будинок через це всього перетворився в бомжатник з нелегалами", - відзначає на сайті call-центру інший житель.

Відповідь з call-центру 15-51

"Я не можу спокійно вийти у двір і гуляти з дитиною, не можу ввечері зайти в під'їзд, тому що мені страшно проходити там, коли біля будинку сидить купа незрозумілих мужиків", - зазначила одна з матусь.

Мешканці будинку розповіли нашим журналістам, як в 2017 році група нелегалів побила їх сусіда і відкрила стрілянину з пістолета. Потерпілий отримав серйозні травми і подав заяву в поліцію, проте жодних зрушень у розслідуванні немає.

Але події останніх днів остаточно вивели людей з себе. За словами мешканців, власник нічліжки вирішив обладнати цокольний поверх під потреби хостелу (встановити пральню), мотивуючи тим, що це ... його приватна власність.

У свою чергу мешканці будинку стверджують, що в "цоколі" знаходяться комори, якими вони користувалися і користуються тривалий час. Приміщення мають статус "підсобних", тобто призначених для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців.

А кілька днів тому власник хостелу найняв робітників, які почали зрізати решітки комор. Обурені люди викликали поліцію. На відео, яке передали нашим журналістам, видно, як представник бізнесмена по-хамськи спілкується як з мешканцями, так і з поліцейськими. Так, молодик розштовхував копів зі словами "А ну відійшли звідси! .. Закони вчи!"

Незважаючи на присутність поліцейських, робітники продовжують різати решітки в коморах

Незважаючи на присутність поліцейських, робітники продовжують різати решітки в коморах

Представник власника хостела і поліція

За словами однієї з мешканок, який прибув "адвокат підприємця" в результаті пообіцяв зупинити роботи.

"Ми повірили і розійшлися. Але через деякий час робітники знову приїхали і зрізали решітки комор, а в коридорі встановили двері і камеру зовнішнього спостереження", - розповіла жінка. Також, за її словами, в найближчі вихідні підприємець планує здійснити захоплення другої половини приміщення з коморами. "Даю термін до суботи", - сказав підприємець.

Така нахабність обурила людей. Виходить, що площа ненависного їм хостелу збільшиться? А як же право людей на достойне існування? Невже апетити одного підприємця стоять вище прав десятків мешканців?

Проблема зависла на роки

З листування мешканців будинку з чиновниками Київської міської державної адміністрації слід, що влада знає, що хостел знаходиться в будинку нелегально, при цьому нічого не роблять. Пропонуємо увазі читача витяги з відповідей call-центру 15-51, які "Обозревателю" надали мешканці будинку на вул. Кустанайська.

"В нежитловому приміщенні розташовані ліжко-місця і проживають люди. На прохання дільничного були пред'явлені паспорти громадян та встановлено, що дані особи проживають там без реєстрації. Власнику нежитлового приміщення неодноразово вручалися приписи з вимогою надати дозвільні документи на використання приміщення під житло, але дозвільні документи надані не були ", - йдеться у відповіді call-центру за 2014 рік.

Власнику нежитлового приміщення неодноразово вручалися приписи з вимогою надати дозвільні документи на використання приміщення під житло, але дозвільні документи надані не були , - йдеться у відповіді call-центру за 2014 рік

Відповідь листування з call-центром, наданий мешканцями будинку

У 2015 в чиновники відповіли, що в черговий раз вручали власнику хостелу приписи з вимогою надати дозвільні документи, але дозвільні документи надані не були. "На жаль, для залучення власника нежитлового приміщення необхідні його особисті персональні дані", - зазначається у відповіді call-центру.

Чергову відписку чиновників люди отримали і в 2016 році.

Остання відповідь чиновників КМДА датується 21 квітня нинішнього року. Обурені останньої витівкою власника хостелу, мешканці поставили конкретне запитання, на якій підставі обслуговуюча організація ЖЕУ-103 продало власникам нічліжки підвал з загальнобудинковими коморами? На що отримали відповідь:

"Житловий будинок, в якому Ви проживаєте, перебуває в комунальній власності і знаходиться на балансі КП" Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м.Києва "і в обслуговуванні ЖЕУ-103", - йдеться в повідомленні.

Далі чиновники вказали, що всі будинки комунальної власності, в тому числі і нежитлові приміщення, які розташовані в даних будинках, належать місту. Відповідно рішення про передачу в оренду або приватну власність нежитлових приміщень належить департаменту ЖКГ та КМДА.

"Інформація про те, що нежитлові приміщення, в яких розташовані комори були передані в приватну власність в обслуговуючої організації відсутня, як і документи, що підтверджують цей факт", - йдеться у відповіді call-центру.

Інформація про те, що нежитлові приміщення, в яких розташовані комори були передані в приватну власність в обслуговуючої організації відсутня, як і документи, що підтверджують цей факт, - йдеться у відповіді call-центру

Відповідь листування з call-центром, наданий мешканцями будинку

По суті, з відповідей чиновників випливає, що підприємець не тільки організував нелегальний хостел, але і намагається прибрати до рук комори, апелюючи до документів, законність яких викликає сумнів. Схоже на повне беззаконня.

Пізніше працівники поліції внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за ст. 356 Кримінального кодексу України (самоправство).

як повідомляв OBOZREVATEL , В Києві чоловік влаштував акт самоспалення в приміщенні хостелу . В результаті шестеро людей отримали опіки.

Чи не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Перебільшення?
Виходить, що площа ненависного їм хостелу збільшиться?
А як же право людей на достойне існування?
Невже апетити одного підприємця стоять вище прав десятків мешканців?