Реклама
Реклама
Реклама

Сміттєвий вітер змін

  1. «У місто прийшла біда»
  2. офіційно
  3. Полігон на фенольні болоті
  4. Місто виходить на вулицю
  5. довідка
  6. коментар
  7. PS

Звалище в Балашисі, закрита за вказівкою президента і поховала кар'єру місцевого мера, викликала новий скандал. Поки влада вирішує, куди везти сміття замість закритого полігону «Кучино», забили на сполох мешканці Орехово-Зуєва - за чутками, саме там планується влаштувати новий полігон для московських відходів, до 80% яких раніше йшло в Балашиха. Офіційних підтверджень немає, але люди вже зібрали 43 тисячі підписів проти полігону, закидали листами місцевих чиновників, дійшли до РПЛ і адміністрації президента. Протест виявився настільки потужним, що влада була змушена скасувати початкові плани. Але люди не вірять. Звалище в Балашисі, закрита за вказівкою президента і поховала кар'єру місцевого мера, викликала новий скандал

Фото: Анна Байдакова / «Нова газета»

«У місто прийшла біда»

Орехово-Зуєво, неділя, о другій дня. На площі Пушкіна під нещадним проливним дощем стоять близько сотні людей під парасолями і слухають дівчину-еколога в довгій спідниці з ноутбуком в руках. Вона довго, докладно описує, як влаштовані підприємства з утилізації відходів і чим вони шкідливі. Люди не перебивають, тільки поруч зі мною одна жінка каже інший: «Навіщо нам це все? Говори, що робити треба! ».

У організаторів, одягнених в дощовики, все підготовлено: дві великі колонки укриті чорним целофаном, відкрита кришка багажника припаркованої поруч "Лади" -універсал служить козирком для виступаючих. Перед мітингом волонтери самі прибрали на площі сміття і бите скло - три значних пакета чекають відправки на газоні. На віддалі чергує машина «швидкої». Чотири поліцейських спостерігають за тим, що відбувається з-під парасольок з іншого кінця площі.

Фото: Анна Байдакова / «Нова газета»

- Молодь! Боріться за своїх дітей. Їм тут жити, в нашому місті, в нашому улюбленому Орехово-Зуєва, - закликає в мікрофон літня жінка в жилеті.

- Нам кажуть, на заводі будуть фільтри. Я вам скажу - фільтри будуть у Франції, а у нас нічого не буде! -

вигукує інша дама у віці. Організатор Дарина Сетракова закликає виступаючих: тільки ніякої політики! Люди простоять тут під зливою півтори години - місто зібралося боротися з новою звалищем всерйоз.

До політики тут ставлення складне. До діючому меру і губернатору у більшості особливих претензій немає, та й президента підтримують, до того ж конфронтація з чиновниками небезпечна. За словами активіста Дениса Дружиніна, Орехово-Зуєво - абсолютно неполітизований місто. Проте він показав приклад мобілізації громадянського суспільства, який в останні роки не можуть похвалитися і великі міста.

Розмови про те, що в Орєхово-Зуєвський район збираються розмістити чи звалище, то чи сміттєпереробний завод, йдуть вже кілька років. Тема знову спливла в червні: після того, як на «прямій лінії» Володимир Путін велів закрити полігон «Кучино» в Балашисі, а губернатор Андрій Воробйов повідомив, що московський сміття, який раніше везли в Кучино (а це до 80% відходів столиці) , відправиться на новий переробний завод, який побудують в Орєхово-Зуєва.

Обласних і районних чиновників сміттєва революція застала зненацька. Отримати у них інформацію, що саме буде будуватися в Орєхово-Зуєвський район і куди підуть відходи замість Балашихи, «Нової» не вдалося.

Отримати у них інформацію, що саме буде будуватися в Орєхово-Зуєвський район і куди підуть відходи замість Балашихи, «Нової» не вдалося

Фото: РИА Новости

офіційно

Максим Гуцул

начальник Управління з будівництва та архітектури Орехово-Зуєвського району

- У мене немає такої інформації (що замість Балашихи сміття повезуть в Орєхово-Зуєво. - Ред.). Ми навіть не знаємо, про яке заводі йдеться - переробний, сортувальний, знешкоджує, полігон. Є територіальна схема поводження з відходами [Московської області], в Орєхово-Зуєва була планова точка, розглядалося місце, але ніколи не розглядалися деталі будівництва. Але це рішення - не за місцевою владою.

Ілля Федоров

прес-секретар міністерства екології Московської області

- Йшлося тільки про сміттєпереробки, про підприємства, які зможуть сортувати сміття і відправляти на вторсировину. Так звані сміттєспалювальні заводи - вони будуть утилізувати так звані «хвости», до п'ятого класу небезпеки, і потім це буде захораниваться на спеціальних полігонах поза близькості до населених пунктів.

Ми закрили 22 полігону з 39, 17 залишилося.

Зараз на міжрегіональному рівні опрацьовуються логістичні маршрути для перерозподілу цих відходів. Це вирішується на федеральному рівні, тому що це питання було у вівторок на нараді у [віце-прем'єра Олександра] Хлопоніна, із залученням всіх і вся, і губернатор був, і наш міністр, і представники Мінприроди Москви. Це вирішується на рівні Федерації: як сміття розподіляти по логістичним маршрутами. Наше завдання - наглядова: не допустити, щоб якийсь полігон брав відходи поза потужності і неофіційно.

Програма «Екологія та навколишнє середовище Підмосков'я на 2017-2026 роки» говорить, що в 2018 році в Орєхово-Зуєвський район з'явиться сміттєпереробний завод потужністю 250 тисяч тонн на рік і полігон на 120 тисяч тонн на рік. Весь комплекс буде коштувати більше мільярда рублів, причому всі кошти - позабюджетні, у проекту є інвестор.

Полігон на фенольні болоті

Поки відомо, що влада спробувала вивести з категорії сільськогосподарських земель ділянку в 61 га недалеко від міста, біля селища Приміський, і дозволити на ньому «спеціальну діяльність». Про публічних слуханнях 21 червня багато дізналися в останній момент, і навіть мер Орехово-Зуєва Геннадій Панін, за його словами, прочитав про них за два дні до події в соціальних мережах - відео розмови з ним активісти розмістили в групі «ВКонтакте» «OZ - проти ». Так чи інакше, коли з'ясувалося, що від ділянки до найближчих будинків, Центральної міської лікарні та пологового будинку - не більше 2 кілометрів по прямій, люди організувалися миттєво.

Адміністрація району виділила під слухання невеликий зал розміром зі шкільний клас, а прийшли майже 300 осіб, - розповідають горіхово-Зуївці. Люди кричали і вимагали скасувати слухання, а після стали бомбардувати чиновників скаргами.

Потім активісти з'їздили на ділянку, який планувалося віддати під сміттєвий комплекс, і зняли місце - лісове болото за кладовищем. З'ясувалося, що саме там вже десятки років перебувають відвали фенольних вод - відходів заводу «Карболіт», який раніше виробляв формальдегід і смоли, але зараз практично припинив роботу. Активісти зняли темні прямокутні озера з дрона: з'ясувалося, що вони займають величезну площу. Раніше про те, що саме в цих болотах зберігаються промислові відходи, в місті не знали.

- Моєму батькові 60 років, він тільки чув про них, але не бачив своїми очима, - розповідає Антон Рябов, ведучий свят і місцевий активіст, який їздив знімати місце. - Туди ходили різні заблудлі душі, які торгують ягодами. Проїхати можна тільки через кладовище - не найпопулярніший місце. Щоб зрозуміти, що там відвали фенолу, потрібно зверху знімати коптерамі. Ми зняли ці відвали на відео, репортаж всіх нажахав, і хвиля почалася божевільна. У нас є група в «ВКонтакте», ми поширювали там інформацію, зробили петицію на Change.org. Зустрілися з іншого ініціативною групою, вони нам сказали: зрозумійте, в «ВКонтакте» є не всі, давайте два дні витратимо на те, щоб попрацювати на вулиці.

Місто виходить на вулицю

На вихідних 24 та 25 червня по всьому місту люди сім'ями ходили і збирали підписи до петиції. «Штаби» стояли біля магазинів і кафе, на площі біля міського суду, де знаходиться великий торгово-розважальний центр «Аквілон». Жителі міста, з якими вдалося поговорити кореспондентові «Нової», кажуть, що були б не проти, якби переробка сміття була кілометрах в 20 від найближчого житла, - але таких місць в Орєхово-Зуєвський район, за словами активістки Дар'ї Сетраковой, просто немає . При цьому екологічна ситуація в районі і зараз не дуже благополучна: він вважається одним з найбрудніших в Московській області.

- Я встала з ранку, ось - познайомилася з дівчиною, збирала з нею підписи. - Пані Тетяно, невисока жінка в футболці і кофті, показує на Маріанну, струнку блондинку в шкіряній куртці. - Кажу: де можна взяти [підписні листи]? Мені прийшла есемеска від одного: «Іди до« Аквілон », на дачу не йди». Я кинула все, пішла до «Аквілон», зібрала двісті підписів за два дні. Просто підходили до людей, пояснювали, вони один одному есемески писали. Ми не встигли! Якби не субота-неділя, ми б зібрали більше. Багато людей на дачах були. Всі зрозуміли, що в місто прийшла біда. Мені 56 років, у мене двоє дітей, онука - я не хочу, щоб вона хворіла ".

Підписи проти сміттєвого комплексу в Орєхово-Зуєва. фото активістів

- До нас підійшли поліцейські: у вас тут мітинг, нам сказали вас розганяти, - розповідає Михайло. - Я говорю: а ви бачите тут більше 20 чоловік? Ви бачите агітаційні плакати, хтось кричить гасла? Ні.

А потім вони підійшли і кажуть: «Поки не бачать, давай ми підпишемося». Тридцять чоловік даішників прийшли підписатися!

У той день, за словами Михайла, незнайомі люди фотографували номери його машини і переслідували його по місту. Називати своє прізвище і професію він не хоче.

- Мене в вихідні не було в місті, а мій брат з дружиною і з дитиною ходили по під'їздах, по вулиці, приносили це на центральну площу, там стояли намети. Я встиг приїхати і підписатися, - каже Денис підпілля, аналітик фармацевтичної компанії.

- У Малій Дубні, де зараз районний полігон, в три рази більше онкохворих, ніж у всьому районі, - додає Михайло.

- Багато викиднів, завмерлих вагітностей, - підхоплює Маріанна. - Онкохворих, алергіків, астматиків, які надихалися викидами з заводів, дуже багато. Для міста катастрофа - цей завод з полігоном.

До кінця неділі третину всього населення Орехово-Зуєва підписалася проти заводу. У місті з населенням 120 тисяч чоловік вдалося зібрати 43 тисячі підписів, аналогічна петиція на сайті Change.org зібрала 36 тисяч. Активісти відзвітували, що передали підписи до Ради з прав людини і в адміністрацію президента. Вийшли на директора Грінпіс Росії, члена РПЛ Сергія Ципленкова, - як він сказав «Нової», в РПЛ вже надійшло кілька подібних скарг з різних міст, і рада незабаром планує ними зайнятися.

Губернатор Андрій Воробйов. Фото: РИА Новости

Вже після цього, 29 червня, влада опублікувала результати скандальних публічних слухань - з рекомендацією відмовитися від початкового плану і не міняти дозволений вид використання ділянки. 30 червня губернатор Андрій Воробйов в інтерв'ю телеканалу «360» повідомив, що для сміття будуть шукати інше місце.

Городян це не заспокоїло. У групі «Вконтакте» «OZ - проти» опублікували шаблон листи на ім'я губернатора з вимогою змінити діючі санітарні правила, що дозволяють розміщувати полігони твердих побутових відходів в 500 метрах від житлових будинків. Активісти мають намір домагатися, щоб мінімальна відстань було 10 кілометрів. Елеонора Новогорний, інженер-еколог, каже, що в планах - звертатися «в усі інстанції» законодавчої влади.

- Ми не будемо заспокоюватися, я кожен день після роботи буду ходити і людям пояснювати, - каже Тетяна - Це ж батьківщина страйку - Орехово-Зуєво!

- Сто років тому історію творили, - весело зауважує Михайло. - Народ підніметься в будь-якому випадку.

довідка

У 2018 році в Московській області планують побудувати 4 заводи зі спалювання сміття потужністю 700 тисяч тонн сміття на рік кожен: в Ногинском, Наро-Фомінськ, Солнечногорском районах і в Подільському. Кожен завод буде коштувати 31 млрд рублів.

Крім того, буде побудовано 12 комплексів - завод з переробки сміття плюс полігон для зберігання відходів:

  • в Рузском районі: сміттєпереробний завод на 550 тисяч тонн на рік і полігон на 330 тисяч тонн на рік, загальна вартість - 2,2 млрд рублів;
  • в Сергієво-Посадському районі: завод на 450 тисяч тонн на рік і полігон на 270 тисяч тонн на рік, загальна вартість - 1,8 млрд рублів;
  • в Дмитрівському районі: завод на 400 тисяч тонн на рік і полігон на 240 тисяч тонн на рік, вартість - 1,6 млрд рублів;
  • в Воскресенському районі: завод на 300 тисяч тонн і полігон на 180 тисяч тонн на рік, 1,3 млрд рублів;
  • в Коломенському районі: завод на 250 тисяч тонн на рік і розширення діючого полігону «Волович» до 150 тисяч тонн на рік, мільярд рублів;
  • в Каширському районі: завод потужністю 250 тисяч тонн на рік, полігон на 150 тисяч тонн на рік, мільярд рублів;
  • в Клинском районі: завод на 150 тисяч тонн на рік і полігон на 90 тисяч тонн на рік, вартість - 672 млн рублів;
  • в Можайському районі: завод на 100 тисяч тонн на рік і полігон на 50 тисяч тонн на рік, вартість - 450 млн рублів;
  • в Волоколамському районі: завод на 80 тисяч тонн на рік і полігон на 60 тисяч тонн на рік, вартість - 397 млн рублів;
  • в Срібних Прудах: завод на 30 тисяч тонн на рік і полігон на 18 тисяч тонн на рік, 170 млн рублів;
  • в Орєхово-Зуєвський район: завод на 250 тисяч тонн на рік і полігон на 120 тисяч тонн на рік, мільярд рублів;
  • в Ногинском районі: завод на 1200 тисяч тонн, загальна вартість - 3,5 млрд рублів.

коментар

Дмитро Артамонов

керівник проекту Грінпіс Росії «Нуль відходів»

- Якщо ви спалюєте 100 кілограмів сміття, у вас утворюється тридцять кілограмів золи. Вона більш токсична і небезпечніше, ніж сміття, тому що в ній містяться діоксини, важкі метали, продукти спалювання. Цю золу треба зберігати на спеціальних полігонах, потрібно повністю уникнути її контакту з грунтом, з водами - це те, що називається полігоном небезпечних відходів. За фактом цього робити, звичайно, не будуть.

Якщо подивитися досвід існуючого сміттєспалювального заводу в Москві, там золу ховали в кар'єрі. Було з цього приводу навіть рішення суду, але протягом довгого часу вони відвозили цю токсичну золу і просто звалювали її в кар'єр, і це випадково виявили. Тепер як би припинили. Бувають різні заводи, облаштовані системами очищення більш-менш сучасними. Але якщо шкідливі речовини не пішли в повітря, значить, вони осіли на фільтрах, і це теж токсичні відходи, які потрібно кудись дівати.

Заводів, які не викидають шкідливих речовин, не існує. Просто 30 років тому це були справжні фабрики смерті, а зараз вони викидають менше, але якщо у вас в кілька разів менше людей помре [через викиди], - це не вирішення проблеми.

Орехово-Зуєво-Москва

PS

Виправлення!

Редакція просить вибачення за помилку. У минулій версії тексту говорилося, що один сміттєспалювальний завод коштує 31 мільйон рублів. Насправді вартість кожного заводу становить 31 мільярд рублів

Люди не перебивають, тільки поруч зі мною одна жінка каже інший: «Навіщо нам це все?
Кажу: де можна взяти [підписні листи]?
Я говорю: а ви бачите тут більше 20 чоловік?
Ви бачите агітаційні плакати, хтось кричить гасла?