Реклама
Реклама
Реклама

Рекетири сидять в кабінетах

Муніципальні чиновники шантажем і погрозами вибивають гроші з підприємців на ювілей Ставрополя

Свято буде за всяку ціну. І за будь-якою ціною. Зі сльозами на очах

У вересні Ставрополь відсвяткує 240-річчя. Відзначити ювілей хочуть помпезно, бо мер Андрій Джатдоев вважає його кульмінацією своєї кар'єри градоначальника. І на цій хвилі роздав уже стільки обіцянок, що все вже і не згадаєш.

У Південно-Західному районі до ювілею відкриється Володимирський проспект, який будують компанії «ЮгСтройІнвест» і «Керамзит» (вони вкладуть в нову дорогу 500 млн. Рублів). З'явиться тут історичний парк площею понад гектар з православним храмом, пам'ятником князю Володимиру і інтерактивним музеєм «Росія - моя історія». Музей обійдеться ще в 350 мільйонів, гроші вкладає «Газпром».

На кошти федерального бюджету буде реконструйована площа Леніна, а на площі Фрунзе з'явиться пам'ятник Хоперский козакам - засновникам Ставрополя (це «народна» будівництво, на яку гроші збирають всією громадою).

Самий витратний проект - це реконструкція 53-ї кварталу, якою займається компанія «Лукойл». У минулому році на кошти «Лукойлу» оновили Олександрівську площу і монумент Ангелу-хранителю за проектом оренбурзького архітектора Наталії Ібрагімовій.

«Оренбургский» проект викликав бурю протесту серед ставропольці, які критикували його з архітектурної і естетичної точки зору. Проте в нинішньому році «Лукойл» ударно продовжив реконструкцію: до ювілею Ставрополя обіцяють завершити прогулянкову зону по проспекту Карла Маркса, що веде від будівлі крайової прокуратури до Ангела-хранителя.

Тут з'явиться каскад фонтанів, що беруть початок від підземних джерел, а вздовж пішохідних доріжок висадять ялинову алею. На місці знесеного кінотеатру «Екран» вже щосили будується підземний паркінг, на покрівлі якого з'явиться літнє кафе і сцена для міських заходів.

Ручні громадські не ставлять запитань мерії: «Звідки гроші, Зін ?!»

Проекту реконструкції 53-ї кварталу, втім, ще ніхто не бачив, хоча минулого літа його нібито прийняли на засіданні міського Громадської ради. Орган цей відомий тим, що схвалює всі підряд, ні в що не вникаючи і не аналізуючи дій адміністрації, все частіше діє аж ніяк не в інтересах городян.

Громадська рада, створений Андрієм Джатдоевим ще в серпні 2012 року, став абсолютно ручним після того, як на нього перестали запрошувати тих громадських активістів, які незручними питаннями псували єлейності картину того, що відбувається в «самому облаштованому» місті Росії.

Та й про який взагалі «благоустрій» можна всерйоз говорити, знаючи про жахливі міських дорогах і божевільних пробках, про відсутність зливової каналізації, що перетворює вулиці в гірські річки, про точкові міжквартальних забудовах, що віднімають у жителів останні упорядковані куточки ?!

Всі ці питання на засіданнях Громадської ради, очолюваного самим Андрієм Джатдоевим, не піднімаються. Ось і на засіданні ради, де нібито «обговорювали» проект оновлення 53-ї кварталу, ніхто навіть не поцікавився, в яку конкретно суму обійдеться реконструкція. Чи не хвилювало членів ради, скільки саме коштів буде виділено з державного бюджету, а скільки - за рахунок комунальних підприємств (зокрема, МУП «Водоканал»)?

Зате останні місяці в адміністрації Ставрополя регулярно проходять наради з приводу реконструкції 53-ї кварталу, останнім відбулося 15 травня. Проводив його перший заступник керівника комітету містобудування Павло Редько, який заявив: мовляв, технічна здача об'єкта повинна відбутися 20 июля ... а потім новий проспект належить озеленити, встановити світильники і садово-паркові меблі.

За словами Редько, до 20 липня необхідно облаштувати вхідні групи до нової прогулянкової зоні з боку вулиць Дзержинського, Радянської, Булкіна та проспекту Жовтневої революції.

На нараду до адміністрації запросили власників сусідніх будівель і голів ТСЖ, яких чиновники напористо переконували: мовляв, упорядковувати територію 53-ї кварталу їм належить за власний рахунок, оскільки ні в бюджеті, ні в інвестора на це грошей немає!

Як чиновники «мотивують» бізнес розщедрюватися на благодійність

Заява Павла Редько викликає масу питань до чиновників різного рівня на тлі безперервних скандалів за фактами багатомільйонних розкрадань, про що чи не в кожному номері пише «Відкрита».

Ось і в нинішньому номері ми публікуємо розслідування за фактом розкрадання бюджетних коштів в комітеті міського господарства ставропольської мерії, виділених на реконструкцію вулиці Пирогова (див. «Чиновникам світить уголовка» ).

Про те, як насправді «добувають» кошти муніципальні чиновники на благоустрій, нам розповідали приватні підприємці, але просили свої родини не озвучувати на сторінках «Відкритої» - бояться помсти «слуг народу» з кабінетів мерії.

Одна з розказаних ними історій така. Директор магазина в центрі міста завжди не шкодувала грошей на благодійність, охоче відгукуючись на прохання районної адміністрації допомогти з ремонтом будь-якого муніципального об'єкта, на який в казні немає грошей. Але на цей раз вона була шокована просто бандитськими методами, які стала застосовувати районна адміністрація з приходом туди нової команди. А було це так.

Вранці 30 березня невідомі викрали два металевих рекламних штендера, виставлених перед входом в магазин. Адміністратор магазину відразу ж направила заяву в поліцію Жовтневого району, і там швидко з'ясували: штендери вивезли співробітники районної адміністрації на чолі з керуючим справами Валерієм Бочнюком. Виявилося, що підприємниця не була в самоті: рекламні щити були викрадені і у інших торгових точок.

Адміністрація району таким чином намагалася бізнесменів шантажувати: мовляв, повернемо штендери, якщо ви за свій рахунок проведете роботи по ремонту пішохідного проходу. Неймовірні за цинізмом методи «роботи» з підприємцями та мешканцями встановилися при новому главі району Олексія Ломанова, який зайняв цю посаду минулої осені.

При колишньому керівнику Ігоря Сєрова подібне і уявити було неможливо: він з людьми легко знаходив спільну мову, і підприємці Жовтневого району завжди відгукувалися на його прохання допомогти району, оскільки взаємини були поважними.

Директор направила скаргу голові районної адміністрації Олексію Ломанову, але жодної відповіді не отримала. А коли прийшла з'ясовувати ситуацію до його підлеглим - Павлу Іорданову і Валерію Бочнюку, то отримала відповідь: викрадене майно повернуть, якщо магазин за свій рахунок зробить ремонт муніципального об'єкта.

Це як же розуміти ?! Підприємці Ставрополя повинні «впиратися» і виконувати чужі обов'язки з благоустрою міста, а потім мер Андрій Джатдоев і його підлеглий Ігор Ломанов відзвітують перед губернатором, які вони молодці. Та ще й в пресі про це просурмлять.

Більшість підприємців Ставрополя не залишаються байдужими до проблем міста, вони готові в міру сил допомагати їх вирішувати. Але не з-під палиці, людей, що сидять в кабінетах мерії! Мимоволі пригадується: в сталінські часи «великий Біломорканал» будувався на кістках в'язнів. Так відколи бізнесмени Ставрополя стали безправними рабами команди Джатдоева, оточив себе чиновниками, які і з населенням, і з підприємцями тримають себе зарозуміло, не бажають з ними розмовляти, а тільки наказують: викласти та поклади!

Володимир Яригіна

Ручні громадські не ставлять запитань мерії: «Звідки гроші, Зін ?
Чи не хвилювало членів ради, скільки саме коштів буде виділено з державного бюджету, а скільки - за рахунок комунальних підприємств (зокрема, МУП «Водоканал»)?
Це як же розуміти ?