Реклама
Реклама
Реклама

Хто більше всіх в казну платить

Згідно з даними, розміщеним на офіційному сайті обласної ДПА, перше місце серед фізичних осіб зайняв нардеп від Партії Регіонів Борис Колесников. Як виявилося, на солодощах власник кондитерської компанії "Конті" в минулому році заробив 38 млн. 373 тис. 968 гривень 71 копійку, і з цієї суми заплатив в регіональний бюджет пристойні гроші, а саме 5 млн. 345 тис. 794 гривень. В першу п'ятірку самих солідних платників податків також увійшла Умат аліловий - власниця ринку "Аквілон" (що біля залізничного вокзалу в Донецьку), дружина відомого донецького бізнесмена (співвласника мережі супермаркетів "Обжора") і депутата від Партії Регіонів Нуріслама Аркалаева (пані аліловий заплатила в казну - 1 млн. 97 тис. 762 грн. 72 копійки). На третьому місці бізнесмен, народний депутат від Партії Регіонів Юрій Чертков (1 млн. 85 тис. 13 грн. 67 копійок); на четвертому - ще один нардеп від ПР Сергій Кий (1 млн. 74 тис. 217 грн. 36 копійок); на п'ятому брат Ріната Ахметова Ігор Ахметов (1 млн .61 тис. 70 грн. 71копейка). Таких, найбільш великих і свідомих платників, податківці обіцяють нагородити грамотами та пам'ятними знаками.

Цікаво, що за підсумками 2006 року найбільшу суму податків до бюджету заплатив народний депутат від Партії Регіонів і президент і основний акціонер компанії SCM Ринат Ахметов. Але в новому в списку його немає. Причина проста. Як заявив генеральний директор SCM Олег Попов, в минулому році Ринат Леонідович прийняв рішення не отримувати дивіденди з прибутку своїх компаній, а направити її в повному обсязі на розвиток підприємств і створення нових робочих місць, що, в свою чергу, призвело до зростання податкових надходжень від SCM і належать цій компанії структур.

КУДИ ГРОШІ. "Сегодня" поцікавилася у Бориса Колесникова, чи не виникало у нього бажання особисто проконтролювати розподіл місцевою владою коштів, які він заплатив в якості податків. "Не бачу в цьому необхідності, - відповів Борис Колесніков. - Я довіряю високому професіоналізму Донецької міської ради та міського голови Олександра Лук'янченка. У мене ніколи не було підстав сумніватися в тому, що вони відповідально підходять до розподілу податкових надходжень для потреб міста".

На питання, куди Борис Колесніков направив би "свої" податки, якби від нього це залежало, народний депутат відповів: "На розвиток інфраструктури для масового спорту - будівництво міні-стадіонів, ковзанок і плавальних басейнів". А Умат аліловий повідомила "Сегодня", що витратила б свої податкові відрахування на будівництво дитячих садків і лікарень.

БІЗНЕС. Серед юридичних осіб в минулому році найбільше відрахувань до бюджету - 553 млн. 70 тис. 200 грн. - зробила компанія SCM. На другому місці з результатом 358 млн. 75 тис. 200 грн. йде ще один "важковаговик" - металургійний завод імені Ілліча. Подолати податкову позначку в 100 мільйонів вдалося ще двом фінансово-промисловим групам - "Енерго" (166 млн. 445 тис. 900 грн.) Та Індустріальний Союз Донбасу (113 млн. 829тис. 200 грн.). Також до п'ятірки кращих платників податків потрапив машіностроіітельний гігант з Краматорська НКМЗ з показником 81 млн. 750 тис. 200 грн. Слідом за ними йдуть фінансово-промислова група "Азов" (69 млн. 971 тис. 300 грн.), І відразу два вугільних підприємства: "Макіїввугілля" (44 млн. 417 тис. Грн.) І шахта імені Засядька (40 млн. 123тис. 100 грн.). І нарешті, замикають десятку переможців фінансово-промислова група "Норд" (36 млн. 787 тис. 200 грн.) І виробниче об'єднання "Конті" (33 млн. 900 тис. 500 грн.).

ПОДАТКИ ЗАБИРАЄ КИЇВ

"Прибутковий податок, який сплачують усі працюючі громадяни, йде в місцевий бюджет", - пояснив "Сегодня" Юрій Макогон, докотор економічних наук, професор, завідувач кафедри "Міжнародна економіка" Донецького національного університету. А ось податок на прибуток комерційних підприємств йде в центр, до державного бюджету. Так що, та ж "Систем Кепітел Менеджмент" спрацювала на благо всієї держави. Хоча, з іншого боку, звичайно, прикро, що стільки грошей доводиться віддавати до Києва - вони б могли піти на розвиток регіону. Втім, уряд обіцяє, що в 2009 році в спецфондах місцевих бюджетів уперше буде залишатися 10% суми зібраного податку на прибуток. Ці ініціативи повинні вступити в силу вже з 1 січня 2009 року. Після цього можна розраховувати, що прибуток донецького бізнесу збільшить і донецькі бюджети.

джерело: Сьогодні-Донбас

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку