Реклама
Реклама
Реклама

Чи законно будівництво спорткомплексу в Кольцово? відповідь прокуратури

Нещодавно ми висвітлювали ситуацію навколо   передбачуваного будівництва спорткомплексу в Кольцово Нещодавно ми висвітлювали ситуацію навколо передбачуваного будівництва спорткомплексу в Кольцово . Днями жителі отримали відповідь з прокуратури. Що ж відповів їм прокурор?

Для початку, слід нагадати ситуацію. Адміністрація р.п. Кольцово намір фізкультурно-оздоровчий комплекс побудувати біля школи № 21 і частково - в прилеглому лісовому масиві. 6 березня 2013 р рада депутатів селища Кольцово, посилаючись на результат публічних слухань, справив перезонування даної ділянки: зона ЦС-2 (спортивні об'єкти) і частково зона Р-1 (парки і сквери) була змінена на зону Ж-3 (багатоповерхова житлова забудова від 4 до 10 поверхів).

Аби не допустити в даному місці ні подібного будівництва, ні вирубки дерев, а тим більше - подальшої перспективи зведення багатоповерхових будівель, ініціативна група мешканців звернулася 2 липня в Прокуратуру з нагляду за виконанням законів на особливо режимних об'єктах. Саме претензії активістів зводилися до наступного.

Відповідно до лісогосподарського регламентом р.п. Кольцово, прийнятим у 2009 році, зона Р-1 (парки і сквери), розташована на вказаній території, відноситься до категорії міських лісів.

Згідно ж п. 5.1 та п. 3 ст. 105 Лісового кодексу РФ , В міських лісах заборонено будь-яке капітальне будівництво, за винятком гідротехнічних споруд.

Стаття ж 102 ЛК РФ кваліфікує міські ліси як захисні - для яких допустимо лише таке використання, яке є сумісним з їх корисними функціями - средообразующую, водоохоронними, захисними, санітарно-гігієнічними, оздоровчими та ін. (ч. 4 ст. 12 ЛК РФ ).

Переклад же захисних лісів в землі інших категорій дозволяється тільки в разі створення особливо охоронюваних територій і туристко-рекреаційних зон, встановлення або зміни меж населеного пункту і, нарешті - розміщення об'єктів муніципального значення за відсутності інших варіантів (ст. 11 закону «Про переведення земель або земельних ділянок з однієї категорії в іншу », № 172-ФЗ від 21.12.2004).

Тим часом, на публічних слуханнях було запропоновано цілих дев'ять альтернативних варіантів розміщення спорткомплексу; в крайньому випадку, лижну базу було запропоновано залишити в приміщенні школи № 21.

Так, на підставі вищесказаного, можна зробити висновок, що виведення ділянки із зони «парків і скверів» було здійснено незаконно.

Що ж стосується зони «спортивних споруд», цілком придатною для будівництва ФОК, то переклад її в зону «житлової забудови», яка не передбачає подібних будівель, виглядає і зовсім дивним.

Крім того, виникає й інше запитання: чому для будівництва ФОК потрібно переводити цілком задовольняє його зону «спортивних споруд» в зону «житлової забудови», яка не передбачає подібних будівель - при тому, що, по запевненнях Кольцовском адміністрації, якраз будівництва житлових будинків на цьому місці Не передбачається?

***

22 липня громадські працівники отримали відповідь з прокуратури.

Як стверджується в документі, цей кадастровий ділянку і раніше був єдиним - але чомусь розташовувався в трьох територіальних зонах (всупереч Містобудівній кодексу) - Р-1, ЦС-1, Ж-3. І перезонування було вироблено виключно «з метою усунення зазначеного протиріччя». Оскільки ж основна частина вказаної ділянки входила в зону Ж-3, то саме в неї він і був переведений.

Що ж стосується видів дозволеного використання для цієї зони, то тоді ж депутатами якраз був доданий ще один - «під універсальні фізкультурно-оздоровчі комплекси».

А як же міські ліси?

За твердженням прокуратури, по-перше, «землі держлісфонду» знаходяться не на території Кольцово, а вже за нею - на території Баришівського сільради. По-друге, державна власність на цю ділянку не розмежовані і тому - відповідно до п. 10 ст. 3 закону «Про введення в дію Земельного кодексу РФ» від 25.10.2001 № 137-ФЗ - розпорядження ним здійснює адміністрація МО р.п. Кольцово; до того ж, як Р-1 ця зона визначена тільки на карті містобудівного зонування р.п. Кольцово.

До того ж, альтернативні варіанти розміщення УФОК були розглянуті ще до винесення на громадські слухання - на спільному засіданні Містобудівної Ради, комісії по землекористуванню та забудові, комісії по внесенню змін до Генплану. При виборі місця враховувалися фінансові можливості обласного та місцевого бюджетів, можливості використання споруди учнями школи № 21 і підключення до інженерної інфраструктури.

У повідомленні також йдеться, що для збереження природних «лісових насаджень», частина з яких знаходиться в аварійному стані, знос передбачається проводити відповідно до Порядку відшкодування збитків, затвердженим постановою адміністрації р.п. Кольцово від 20.06.2009 № 219.

***

Тим часом, активісти аж ніяк не схильні задовольнятися відповіддю прокуратури.

Перш за все, слід зазначити, що прокурора питали аж ніяк не про «землях держлісфонду», а про міські лісах. Ліс - поняття цілком однозначне, більш того - навіть в самому тексті відповіді, де йдеться про «лісових насадженнях», по суті зізнається, що дана ділянка є лісовим.

Так чи інакше, навіть якщо відкинути Лісогосподарський регламент, то згідно зі ст. 21 лесоустроітельной інструкції , Затвердженої Наказом Мінприроди Росії від 6 лютого 2008 р №31: «до міських лісів відносяться ліси, розташовані на землях населених пунктів».

А ось «Порядок відшкодування шкоди», на який посилається прокуратура, викликає питання: справа в тому, що на офіційному сайті адміністрації селища Кольцово дана постанова відсутня: а це значить, що офіційно вона не опублікована і говорити про його дійсності не можна.

Відшкодування ж збитків лісовим (і нелісових) насадженням може здійснюватися тільки на підставі Постанови Уряду - стверджує юрист Катерина Семенова, посилаючись на Лісовий кодекс РФ.

Також можна помітити, що, згідно з ст. 42 Конституції РФ громадянам гарантується право на сприятливе навколишнє середовище. Оскільки ж велика частина населення Росії проживає в містах, це право може бути реалізоване саме завдяки міським лісах. Але правове забезпечення їх охорони не відповідає їх екологічному значенню.

Нагадаємо також , Що альтернативні варіанти, запропоновані жителями на публічних слуханнях розглянуті не були, та й самі ці слухання пройшли з порушеннями.

Зрештою, прокурор неправильно посилається на закон - там йдеться, що «розпорядження земельними ділянками, державна власність на які не розмежована, здійснюється органами місцевого самоврядування муніципальних районів, міських округів, якщо інше не передбачено законодавством Російської Федерації про автомобільні дороги та про дорожню діяльності »- таким чином, вважають громадські працівники, дану ділянку знаходиться в компетенції адміністрації не Кольцово, а Новосибірського сільського району.

***

Отже, поки що вирішення ситуації з будівництвом спорткомплексу в Кольцово вельми далеко від розв'язки. Не задоволені відповіддю міської прокуратури, жителі звернулися в обласну. Залишається лише сподіватися, що відповідь, який звідти прийде, буде більш компетентним.

Що ж відповів їм прокурор?
А як же міські ліси?