Реклама
Реклама
Реклама

Норми будівництва на дачній ділянці в 2019

  1. Дача: основні положення СНиП
  2. Вимоги до ділянки
  3. Приватний будинок: основні положення
  4. Пожежна безпека
  5. планування ділянки
  6. Як потрібно будувати льох або підвал
  7. Інженерне обладнання: вимоги до зберігання
  8. висновок

Для всього існують норми і правила, в тому числі і житлових комплексів: відстань між ділянками, пожежна безпека, норми з будівництва будинку і багато іншого

Для всього існують норми і правила, в тому числі і житлових комплексів: відстань між ділянками, пожежна безпека, норми з будівництва будинку і багато іншого. Вся ця інформація міститься в технічних нормативах СНиП. Спрямовані норми для будівництва приватного будинку або дачі на забезпечення комфортного і безпечного життя. Як і будь-яка документація, СНиП досить складний в освоєнні, саме тому з'явилася ця стаття - ми простими словами спробуємо донести, що собою являє СНТ (Садове Некомерційне Товариство), які вимоги пред'являються до приватного будинку і до дачі, а також інші важливі питання, що стосуються забудови в 2018 році.

Додержанням всіх правил СНиП обов'язково в тому випадку, якщо власники будинку хочуть отримати постійну реєстрацію. Послуги СНТ теж стають доступні після перевірки, будь це дач або житловий приватний будинок.

Дача: основні положення СНиП

Почнемо з простого, так як для дачі пред'являються менш суворі правила, якщо порівняти з будівництвом, що володіє статусом житлового будинку. Якщо ви зібралися будувати дачу, то вам потрібно знати - висота стель в приміщеннях повинна бути не менше 2,2 метрів.

На дачі обов'язково повинен бути присутнім джерело води - будь трубопровід, свердловина або колодязь. Інша комунальна інфраструктура необов'язкова. Але вода повинна бути придатна для пиття - при необхідності рідина перевірять на наявність бактерій, солей і рівень Ph. Санвузол є одним з важливих питань, але на дачі вистачить і звичайного туалету, СНиП не зобов'язує господарів робити каналізацію.

Вимоги до ділянки

Якщо до комунальних інфраструктур вимоги мінімальні, то для дачної ділянки в документі СНиП відведено безліч пунктів. Зазвичай в СДТ великих дачних ділянок немає, тому любителі великих будинків, які вирішили звести їх на краю ділянки, будуть створювати дискомфорт своїм сусідам. Правила передбачають, що споруда повинна знаходитися не менше трьох метрів від сусідської огорожі.

Правила передбачають, що споруда повинна знаходитися не менше трьох метрів від сусідської огорожі

На цій схемі детально показані вимоги до розміщення різних будівель на ділянці. Дані актуальні і на 2015, і на 2018 року.

Також в СНиП для дачних ділянок існує таке поняття, як «червона лінія». Цим терміном позначається межа, яка відокремлює громадські території від дач і житлових будинків. Мінімальна відстань від дачі до червоної лінії становить 3 метри, якщо є проїзд, або 5 метрів, якщо ваш будинок стоїть на повноцінній вулиці.

СНиП вказує і відстань до сусідніх будівель, ці норми спрямовані на усунення ризику пожежі. На відстань від одного приватного будинку до іншого залежить від того, з якого матеріалу зроблено будова. Наприклад, між будинками з каменю і блоковими будівлями, в конструкції яких присутня залізобетон, відстань повинна бути не менше 6 метрів. У разі якщо обидва будинки дерев'яні - від 15 метрів, якщо мають перекриття з дерева - від 8м, між дерев'яною і кам'яною будівлею має бути відстань мінімум 10 метрів.

СНиП передбачає вимірювання від наступних елементів споруди:

  • Від краю ганку або схилу даху (якщо вони присутні);
  • Від цоколя;
  • Від плоскою стіни (це відстань береться в тому випадку, якщо цоколя немає).

Щільність забудови теж важлива, тому в СНиП є відповідні правила. У документі зазначено, що при стандартних розмірах (6-12 соток) на дачній ділянці повинно бути не більше 30% забудованої території.

Приватний будинок: основні положення

Цей план відображає основні вимоги до приватного будинку на ділянці. Правила охоплюють всі частини ділянки забудови.

Спочатку варто сказати про кімнати, так як СНиП вказує на мінімальний набір приміщень:

  • котельня;
  • жиле приміщення;
  • комора (може бути замінена гардеробною кімнатою);
  • кухня (в якості альтернативи йде кухня-ніша або їдальня).

Правила СНиП для житлового будинку більш вимогливі, тому є норми до розмірів кімнат. Наприклад, спальня не повинна бути менше 8 квадратних метрів, а вітальня - менше 12 кв.м. Відстань від стелі до підлоги повинно бути мінімум 2,5 метрів, що стосується мансардного поверху, то там цей розмір допускається в 2,3 м. Якщо для дачі вистачає каналізації, то для приватного будинку повинні бути надані всі зручності - опалення, вода, електрика , а також повноцінний санвузол.

В СНиП 2018 є положення, що зобов'язує мати в наявності радіо. На перший погляд це забавно, але саме за цим засобом рятувальні служби повідомляють жителям про різні техногенних катастрофах і природних катаклізмів.

Пожежна безпека

Саме це питання є основним. Багато жителів приватних будинків вже зіткнулися з тим, що поки житло не буде повністю відповідати пожежної безпеки, МНС не видасть дозволу. Правила СНиП містять окрему главу, в яку входить 19 пунктів. Вони залишаться без змін і в 2018 році.

  • евакуаційні виходи приватного будинку;
  • наявність пожежних сповіщувачів;
  • пожежні перегородки.

Скажемо відразу, дотримати всі ці норми для дачної ділянки або приватного будинку досить складно, але є просте рішення - будуйте будинок з одним або двома поверхами. В такому випадку ви звільнитеся від вимог до вогнестійкості матеріалів, з яких зроблені стіни котеджу.

планування ділянки

Припустимо, документи для забудови ділянки вже зібрані, можна займатися плануванням або навіть будівництвом (в тому випадку, якщо план був складений заздалегідь). Почати варто з паркану, адже саме він буде кордоном вашого дачної ділянки. За стандартами СНТ ділянка повинна бути обгороджена гратчастим або сітчастою огорожею, висота якого повинна бути мінімум 1,5 м.

Ви напевно здивовані, адже в вашому СНТ присутні дачні ділянки з величезними парканами. Такий варіант можливий, якщо збори членів СНТ, в якому знаходиться дачну ділянку, тому норми дозволяють глухі огорожі.

Як потрібно будувати льох або підвал

У садового товариства є певні вимоги навіть для таких приміщень. У правилах для СНТ сказано, що підвал або льох повинен бути побудований під основний будівництвом, тобто під житловим будинком. Заборонено робити підвал під приміщеннями, в яких живе дрібний домашній худобу або птах. Ці правила забудову діють в 2015, і будуть працювати в 2018 році.

2.2 метра - це мінімальна висота для підвалу. Що стосується господарських кімнат, то тут вимога СНТ трохи менше - 2 метри. Відстань від стелі льоху до найнижчих виступаючих елементів повинно бути мінімум 1,6 метра.

Інженерне обладнання: вимоги до зберігання

В СНиП на 2015 (у 2018 році правила для садового товариства залишаться колишніми) є вимоги для інженерного устаткування:

  1. Всередині будинку необхідна наявність лічильника для підрахунку споживаної електроенергії.
  2. На садовій ділянці СНиП забороняє зберігання балонів зі скрапленим газом.
  3. Встановлюючи стік, необхідно переконатися, чи не буде дощова вода потрапляти на дачну ділянку сусіда.
  4. У приватних будинках не рідкісним явищем вважається газовий балон, який замінює електрику і газову плиту для готування. У приватному будинку можна тільки зберігати балон, в якому не більше 12 л зрідженого газу.

висновок

Якщо ви вже готові до будівництва, і в певному СНТ може бути розпочато забудова, дізнайтеся, як йдуть справи з комунальними послугами. У деяких садових товариствах необхідно платити за проводку, в інших же СНТ всі ці блага підведені до місць, дозволеним під забудову. Після того, коли забудова буде завершена, за певну плату до оселі будуть підключені всі необхідні комунальні системи.

Після того, коли забудова буде завершена, за певну плату до оселі будуть підключені всі необхідні комунальні системи