Реклама
Реклама
Реклама

Договір оренди квартири 2019: зразок і як грамотно оформити

  1. Що таке договір оренди
  2. Які його види бувають
  3. Як скласти типовий договір оренди квартири
  4. Важливі пункти договору
  5. Як продовжити договір оренди квартири
  6. зразки договорів
  7. Чи можна здавати квартиру без договору оренди

Для багатьох російських громадян оренда є єдиним варіантом вирішення житлового питання. Тому практично кожен з них стикається з необхідністю грамотно скласти договір оренди квартири. Розберемо докладніше, як скласти типовий договір, що він повинен включати в себе, а також розглянемо зразки документа.

Розберемо докладніше, як скласти типовий договір, що він повинен включати в себе, а також розглянемо зразки документа

Що таке договір оренди

Договір оренди квартири є задокументовані відносини між орендарем та орендодавцем, суть яких полягає в регулюванні порядку надання конкретного об'єкта нерухомості в тимчасове користування і володіння.

Договір може укладатися як між фізичними особами, так і з додаванням юридичної особи в якості другої сторони. Досить поширеною є ситуація, коли компанія орендує для своїх працівників житло. У цьому випадку документ буде підписувати сама фірма і переводити плату зі свого розрахункового рахунку.

Ключові ознаки такого договору:

  1. Письмова форма.

ГК РФ (ст. 609) зобов'язує укладати договір оренди тільки в письмовому вигляді.

  1. Тимчасовий характер.

Документ укладається на встановлений термін.

  1. Терміновість.

Після закінчення зазначеного в договорі терміну орендар зобов'язується повернути приміщення орендодавцю зі збереженням всіх характеристик. Винятком тут є подальший викуп квартири за домовленістю з власником нерухомості.

  1. Возмездность / платність.

У договорі прописуються умови оплати, включаючи періодичність внесення платежів, їх розмір і склад (наприклад, чи включена в орендні платежі сума за послуги ЖКГ).

Договір оренди є двосторонньою угодою, який захищає обох учасників. Тому з метою мінімізації потенційних ризиків, пов'язаних з фактами шахрайства та порти майна, укладати такий документ вкрай рекомендується. Усні домовленості або відсутність підпису будь-якої зі сторін на офіційному договорі не зможуть убезпечити від можливих втрат.

Важливо! Загальне правило оренди передбачає наділення орендаря правами титульного власника, тобто він може застосовувати речове-правові способи захисту. Простими словами, людина, що знімає квартиру у господаря, проживає в ній, користується комунікаціями, відповідає за збереження житлоплощі і знаходяться в ній предметів меблів і побутової техніки.

Практика показує, що більшість договорів укладається строком на 10-11 місяців. Робиться це для того, щоб не реєструвати його в Росреестра і не платити ніяких платежів, включаючи держмито і податки. Закон (ГК РФ) передбачає обов'язковість процедури реєстрації, проте на ділі практично ніхто цього не робить.

Невід'ємною частиною даного договору є акт прийому-передачі квартири, який сторони підписують двічі: коли квартира передається від орендодавця орендарю і навпаки. Акт містить в собі максимально докладні характеристики і опис квартири, що здається, включаючи перелік меблів, техніки, їх технічний стан і зовнішній вигляд.

Особливу увагу слід приділити тим предметам, які мають вади і технічні несправності. Все це слід прописати в акті і тільки після цього давати свою згоду.

Завантажити акт прийому передачі квартири при оренді.

Які його види бувають

Розрізняють такі різновиди договору оренди:

  • простий (укладається на строк до 1 року з фізичною або юридичною особою);
  • комерційної оренди (сторонами є юридичні особи);
  • соціальної оренди / найму (укладається між органами муніципалітету і окремими категоріями громадян, які потребують житло);
  • суборенди (коли за згодою орендодавця орендар здає квартиру в суборенду третій особі).

Договір соціального найму укладається на оренду спеціалізованого житла. Крім укладення договору на квартиру, малозабезпеченим громадянам може бути запропонована оренда кімнати в комунальній квартирі (в обох випадках орендарі платитимуть і саму орендну плату, і комуналку).

Окремо виділяється договір оренди квартири для іноземних громадян. Його оформлення має масу нюансів. Головні особливості полягають в обов'язковому вимозі пред'явити такою людиною діючий паспорт іноземної держави і документ, що дозволяє перебування в країні (віза, міграційна карта). Якщо пред'явити хоча б один такий документ він відмовляється або не може, то від укладення такого договору краще відмовитися.

Висновок: Види договорів оренди визначаються їх суб'єктним складом - юрособами, звичайними громадянами, органами держвлади і незаможними категоріями населення.

Як скласти типовий договір оренди квартири

Типову форму договору оренди квартири і його текст сьогодні можна легко знайти в мережі Інтернет. Саме на її основі і складається сам документ, в якому присутня тільки найважливіше, без надмірностей.

Як грамотно і правильно оформити договір, який передбачає оренду конкретного об'єкта нерухомості?

Для цього важливо врахувати і занести в нього такі відомості:

  • дані сторін-учасниць (персональні, контактні);
  • технічні та реєстраційні характеристики житлоплощі (адреса об'єкта, площа, кадастровий номер);
  • особливості житла та опис майна, переданого в оренду разом з квартирою (які меблі залишається, які є дефекти - функціональні і косметичні);
  • порядок оплати, що включає величину платежів і їх періодичність (краще розписати докладно і прикласти до договору графік);
  • період, на який укладається договір, а також дата і місце підписання паперу.

Документ складається і підписується в двох примірниках: по одному для кожної сторони.

Після того, як папери підпишуть обидва учасники оформляється угоди, квартиру слід прийняти за актом приймання. По кожному його пункту орендар повинен все перевірити ще раз і в разі згоди поставити свій підпис.

Зазвичай після цього людина, що знімає житло, вносить передоплату за 1 або кілька місяців проживання. Акт передачі грошей за оренду можна закріпити в розписці, в якій сторони зафіксують факт отримання депозиту (застави) від орендаря.

Важливі пункти договору

Договір здачі квартири в оренду включає в себе наступні важливі пункти:

  1. Предмет договору (в ньому в деталях повинно бути прописано, що за об'єкт здається в оренду, за якою адресою знаходиться, яка площа, скільки кімнат у квартирі або зовсім одна кімната, якщо укладається договір оренди кімнати в квартирі).
  2. Загальні положення документа (в пункті описуються умови проживання орендаря в квартирі: скільки людей буде проживати, відсутність / наявність обтяження, склад переданого майна).
  3. Обов'язки і права сторін.
  4. Порядок розірвання договору (зазвичай вказується обопільна згода сторін).
  5. Порядок розрахунків (прописуються умови оплати, розмір щомісячного платежу, порядок оплати комунальних послуг та необхідність завдатку).
  6. Період дії документа.
  7. Персональні відомості про сторони та реквізити.

Як необов'язкових пунктів можна включити порядок розміщення домашніх тварин становить, порядок і періодичність відвідування квартири власників, а також відповідальність за псування майна в квартирі.

Розірвання договору оренди приміщення можливо після завчасного повідомлення обох сторін за взаємною згодою (як дострокове, так і планове). Учасники заздалегідь домовляються про подальше продовження договору оренди або про її закриття.

Додатково до основного договору можна укласти договір завдатку при оренді квартири ( завантажити зразок можна у нас на сайті ). Але на практиці його зазвичай не застосовують, а пишуть стандартну розписку.

Як продовжити договір оренди квартири

Продовження договору оренди квартири законом не заборонено. Формально і юридично це можна зробити шляхом укладення додатково угоди, в якому будуть прописані умови орендних відносин.

Сама процедура досить проста. Сторони завчасно вирішують, чи відбудеться пролонгація оренди. Якщо плануються будь-які зміни, що стосуються оплати (величини платежу, періодичності), терміну дії та інших істотних факторів і параметрів, то вони обов'язково повинні відображатися в підписується додатковій угоді.

Така угода є невід'ємною частиною основного договору і без нього не має ніякої юридичної сили.

Додаткова угода до договору оренди на продовження терміну оренди завантажити тут.

зразки договорів

Знайти відповідний приклад або бланк сьогодні не є проблемою. У мережі завантажено безліч прикладів зразків договору оренди, кожен з яких підійде саме для потрібної ситуації або об'єкта / суб'єкта оренди.

Узагальнено можна виділити 3 групи таких договорів:

Останній різновид бланка включає головне додаток до договору оренди квартири - графік платежів, а також акт прийому-передачі квартири при оренді і додаткову угоду до договору оренди.

Графік платежів до договору оренди квартири скачати тут.

Стандартний зразок включає найбільш важливі пункти документа, розглянуті раніше.

Короткий варіант являє собою спрощену версію документа, без розгорнутого і детального опису угоди оренди житла. Така версія зазвичай використовується з добре знайомими орендарями, які мають незаплямовану репутацію.

Завантажити зразок договору оренди квартири 2019 року .

Чи можна здавати квартиру без договору оренди

Оренда квартири без договору - вкрай небезпечний захід, чревате можливими втратами у вигляді зіпсованого майна. Довіряти своє житла без документального підкріплення коштує тільки в самому крайньому випадку і тільки тим людям, яким ви довіряється. Винятком тут можуть бути тільки найближчі родичі.

На практиці чимало негативних випадків, які призводять згодом до судових розглядів, коли здача в оренду житла без договору приводила до безоплатної втрату або зіпсуття цінних речей в квартирі, меблів, дорогої техніки, не кажучи вже про пожежі і т.д.

Тому здавати житлоплощу слід тільки шляхом укладення договору оренди. Його складання і висновок не пов'язане ні з якими труднощами, так як знайти відповідний зразок сьогодні можна, не виходячи з дому. У документі важливо детально прописати всі умови передачі конкретної квартири від орендодавця до орендаря, включаючи порядок оплати, кількість проживає, відповідальність і термін дії. Сам об'єкт приймається шляхом підписання акту прийому-передачі, в якому обов'язково вказуються всі особливості житла та наявні недоліки.

Також рекомендуємо вам почитати про те, що таке договір комерційного найму житлового приміщення .

На сайті працює юрист, який може надати допомогу в оформленні документів. Просто запишіться на безкоштовну консультацію в спеціальній формі прямо зараз.

Чекаємо ваших запитань.

Прохання оцінити наш пост.

Як грамотно і правильно оформити договір, який передбачає оренду конкретного об'єкта нерухомості?