Реклама
Реклама
Реклама

Si të bëhesh banor, dhe pastaj një qytetar i Monakos

 1. Çështjet e vizave
 2. Policia, kamerat dhe një minimum i ATM-ve
 3. Karta rezidente + 3 muaj në Monako
 4. Letër banimi afatgjatë = 6 muaj në Monako
 5. Sipas deklaratës
 6. Me natyralizim
 7. Nga gjaku (Jus Sanguinis)
 8. Pse qytetaria e Monaco është kaq tërheqëse?
 9. Kush nuk mund të përdorë ligjet tatimore të Monakos ...
 10. Llogaritë bankare në Monako

Plazhet, Ferrari, kazinotë, diamante, helikopterë, jahte, Formula 1, Cote d'Azur , asnjë krim, pa taksa. Class!

Si francezët thonë: " Pour vivre heureux , vivons cach ", ose "Nëse dëshironi të jetoni me lumturi, jetoni fshehurazi".

Bonjour nga një nga vendet më të bukura në tokë. Një cep i Evropës ku jetojnë miliarderë, principi i vogël i Monakos është një vend i mirë për të pushuar, vendi më i mirë për të jetuar, sipas 8000 Monegasques lumtur - një nga pak vende ku nuk ka taksë mbi të ardhurat personale.

Si banor i Monakos, nuk jeni i detyruar të kaloni gjithë kohën tuaj vetëm brenda kufijve të varfër të një shteti të vogël, por ju duhet të provoni se keni qenë në vend për disa kohë. Është e mundur (hipotetikisht, natyrisht) për të instaluar në elektronikën tuaj të apartamenteve që punojnë në një orë me timon në mënyrë që aparatet shtëpiake periodikisht të tregojnë praninë tuaj. Ose thjesht mund të merrni me qira pronën tuaj në Monako - kjo do të krijojë pamjen e pranisë tuaj, ndërsa ju vetë mund të jeni në një vend fqinj, pasi mungesa e kontrollit të pasaportave në zonën Shengen kontribuon në mundësinë e "shkrirjes" në Evropë.

Çështjet e vizave

Çështjet e vizave

Monako është një vend krejtësisht i hapur dhe nëse disa vjet më parë ishte e nevojshme të vulosësh një vizë dhe të paguash për të, tani mund të ecësh në Monako pa vizë, sigurisht, nëse ke Schengen ose je një mbajtës i pasaportës së lumtur të një prej vende.

Policia, kamerat dhe një minimum i ATM-ve

Policia në Monako - kudo, në çdo cep, dhe ku nuk ka polic, ekziston një kamera e sigurisë (pa dyshim, me një polic që qëndron prapa tij). Policia këtu nxjerr gjoba, dhe shpesh është e mundur të shohësh se një përfaqësues i zbatimit të ligjit mbledh mbeturina në trotuar dhe e vendos kulturën në një urë.

Banorët e megacities që vijnë për të pushuar në Monako, ndjejnë një përshtatje të lehtë të klaustrofobisë - vendi është aq i vogël sa që, për shembull, gjetja e një ATM që shkëmben rubla ruse apo liritë turke është fjalë për fjalë në anën tjetër të shtetit (domethënë brenda një kilometri katror). Për të tërhequr para, do të duhet të porositni një taksi. Ky është ndoshta një kujtesë më e vështirë se Monako nuk është vendi më modern evropian.

Monako duket të jetë një vend ku njerëzit përpiqen të përfitojnë më shumë për paratë e tyre duke blerë makina, jahte luksoze dhe pasuri të shtrenjta të patundshme. Nuk duket se vendasit kërkojnë të ndryshojnë botën, duke shpikur diçka të re dhe duke futur risi; në të mirë, ata po ndërmarrin hapa për të rritur pasurinë e tyre.

Natyrisht, nuk ka asgjë të keqe në përpjekjet për të jetuar mirë, por duket se në Monako përparësia më e madhe i është dhënë parave: ruajtja dhe rritja e kapitalit, investimi në projekte të qëndrueshme dhe gjetja e mundësive optimale të investimit dhe në të njëjtën kohë nuk shpik asgjë të re.

Pavarësisht zhvendosjes së vlerave në jetë drejt pasurimit material, Monako mbetet epiqendra e jetës së biznesit, ngjarjeve kulturore, sporteve dhe është ende një magnet për përfaqësuesit e pasur dhe të famshëm të biznesit tregtar, të politikës dhe të sportit. Pra, si të merrni një leje qëndrimi në Monako, dhe cilat dokumente për këtë sigurojnë:

- një pasaportë të vlefshme;

- certifikatën e lindjes;

- certifikatat e martesës / divorcit (nëse ka);

- një çertifikatë pa të dhëna penale gjatë pesë viteve të fundit në vendin e fundit të banimit;

- Diploma të arsimit / konfirmimi i përvojës profesionale dhe certifikata e të ardhurave. Të gjitha dokumentet duhet të përkthehen në frëngjisht ;

- dhënien me qira të patundshmërive në Monako për një periudhë prej së paku një viti ose vërtetim mbi pronësinë e banesave lokale;

- kontrata për furnizimin e energjisë elektrike me banesën me qira / banesën e vet;

- të bëjë një politikë të sigurimit shëndetësor të vlefshëm në Monako;

- Plotësoni një aplikacion për akomodim në formën e Shërbimit të Sigurisë Publike ( Surete Publique ).

Karta rezidente + 3 muaj në Monako

Statusi i rezidentit kërkon që aplikanti të kalojë të paktën tre muaj në Monako gjatë vitit. Mbani në mend se gjatë gjithë kësaj kohe aplikanti është subjekt i ligjeve tatimore të vendit të shtetësisë së tij.

Letër banimi afatgjatë = 6 muaj në Monako

Rregulli tre mujor zbatohet nëse paraqitësi i kërkesës nuk ka marrë një kartë privilegj dhe nuk është bërë banor i Monakos. Në këtë rast, aplikanti duhet të provojë se ai kalon të paktën gjashtë muaj në vit në Monako.

Në Monako ekzistojnë tre lloje leje qëndrimi.

 1. " Carte de sejour temporaire " është karta më e ulët, e cila është e mirë vetëm për një vit. Po, ky dokument ju jep të drejtën ligjore për jetën në Monako , por pasi ta keni përtërirë atë siç duhet dhe gjithashtu të provoni se keni qenë në territorin e Principatës për periudhën minimale të domosdoshme.
 1. Pas dy rinovimeve të kartës së nivelit të parë, ju mund të merrni " carte de sejour ordinaire ". Ky dokument tashmë është shumë më mbresëlënës dhe është i përshtatshëm për ata që planifikojnë të qëndrojnë në vend për më shumë se një vit.

 1. " Carte de jour privilegie " është niveli më i lartë i një leje qëndrimi, që kërkon të kalojë gjysmë viti në vend. Sot në Monako ka rreth 30,000 njerëz që posedojnë këtë dokument. Ata gjithashtu thonë se për të marrë atë, është e nevojshme të posedojnë dy nga tre gjuhët: frëngjisht, dhe gjithashtu italisht ose anglisht, por ky informacion nuk është konfirmuar në nivelin zyrtar.

Ata gjithashtu thonë se për të marrë atë, është e nevojshme të posedojnë dy nga tre gjuhët: frëngjisht, dhe gjithashtu italisht ose anglisht, por ky informacion nuk është konfirmuar në nivelin zyrtar

Para se të filloni të studioni informacionin mbi marrjen e shtetësisë, duhet të dini se shtetësia e dyfishtë është rreptësisht e ndaluar dhe nuk njihet nga Principata e Monakos, kështu që ju duhet të heqni dorë nga shtetësia ekzistuese e vendit tuaj.

Sipas deklaratës

Pas moshës 18 vjeç, një person i lindur në Monako nga prindërit që kanë lindur edhe në Monako, ose nga dikujt, paraardhësit e të cilëve në linjën kryesore ishin Monegasques, por refuzuan të marrin nënshtetësinë e Monakos, mund të bëjnë kërkesë për shtetësi. Në të njëjtën kohë, është e nevojshme të paraqitet dëshmi se Principata ishte vendbanimi ligjor ose aktual i aplikantit në fëmijëri.

Me natyralizim

Për të marrë një pasaportë nga Monako përmes natyralizimit, duhet të plotësoni kriteret e mëposhtme dhe të dërgoni një kërkesë zyrtare:

- të heqin dorë nga çdo shtetësi e huaj dhe të mos punojnë në shërbimin publik të një vendi tjetër;

- në kohën e paraqitjes së kërkesës për të jetuar vazhdimisht në Monako për 10 vitet e fundit (duke filluar nga mosha 18 vjeçare).

Ndërsa periudha dhjetëvjeçare është minimumi për paraqitjen e një kërkese, legjislacioni aktual parashikon dispozita specifike që lejojnë Princin ose Princin në pushtet të bëjnë një përjashtim dhe të japin shtetësinë nëse Hiri i Tij konsideron se aplikanti është "i denjë për këtë nder".

Nga gjaku (Jus Sanguinis)

Shtetësia e Monakos i jepet automatikisht një fëmije nën moshën 18 vjeç, nëse babai ose nëna e tij fiton shtetësi nëpërmjet natyralizimit, ose nëse nëna e ndonjë nacionaliteti tjetër mbijeton burrin e saj të ndjerë, një qytetar i Monakos.

Pse qytetaria e Monaco është kaq tërheqëse?

Pse qytetaria e Monaco është kaq tërheqëse

A je i huaj? Ejani këtu dhe jetoni disa vjet, kaloni më pak se 90 ditë gjatë vitit në vendin tuaj të origjinës dhe mund të përjashtoheni nga tatimi mbi fitimet kapitale.

Përveç faktit se ky është një vend joshës me plazhe të ngrohta, gastronomë të shkëlqyeshme dhe një publicitet të fuqishëm, nuk ka kufizime për të huajt që hapin një llogari bankare ose që dëshirojnë të blejnë prona në Monako .

Vlen të kujtojmë se në tatimin e drejtpërdrejtë të vendit ka një numër përjashtimesh:

- çdo kompani që punon dhe merr të ardhura nga patentat dhe të drejtat për veprat letrare ose artistike tatohen në 33.33% të fitimeve;

- Çdo kompani që fiton më shumë se 25% të xhiros së tyre jashtë Principatës, dhe kompanitë, aktiviteti i të cilëve është të gjenerojnë të ardhura jashtë vendit, gjithashtu detyrohen të paguajnë taksa.

Mbani në mend se asnjë nga pikat nuk mund të konsiderohet këshilla profesionale. Si gjithmonë, konsultohuni me një këshilltar tatimor përpara se të ndërmarrni hapa drastik.

Kush nuk mund të përdorë ligjet tatimore të Monakos ...

Monako ofron dhe do të vazhdojë të ofrojë tatime preferenciale. Kështu, banorët do të jenë në gjendje të reduktojnë bazën e tatueshme në vendet e tjera në minimum.

Ndoshta me vlerë sqarimi ...

Nëse jetoni në një vend, ligji i të cilit përfshin pagesën e taksave mbi të ardhurat e fituara në çdo pjesë të planetit, atëherë një leje qëndrimi në Monako mund të ndihmojë në situatën tuaj tatimore. Prandaj, ka të ngjarë që qytetarët amerikanë të mos kenë mundësi të përfitojnë nga perspektiva tatimore e Principatës. Ata do të duhet të heqin dorë nga shtetësia e tyre për të eliminuar barrën e taksave, por madje edhe atëherë ka ligje që kërkojnë deklarim dhe taksim të mëtejshëm.

Përveç kësaj, qytetarët francezë që nuk mund të provojnë se kanë jetuar në Principatën për 5 vjet deri më 31 tetor 1962, janë subjekt i tatimit mbi të ardhurat, edhe nëse jetojnë përgjithmonë në Monako. Eritrea dhe Filipinet janë dy vende të tjera (përveç SHBA) qytetarët e të cilëve janë të detyruar të paguajnë taksa në mbarë botën.

Llogaritë bankare në Monako

Aktualisht, rreth 60 miliardë euro janë ruajtur në bankat në Monako, 70% e të cilave janë në pronësi të jorezidentëve.

Që nga viti 2014, një nga kërkesat e rezidencës është që të ketë një depozitë bankare në shumën minimale prej 1 milion euro.

Nëse dëshironi të hapni një biznes, kërkoni një leje qëndrimi ose dëshironi të sqaroni se si të merrni shtetësinë e Monakos , mund të kontaktoni departamentin e "procedurave ndërkombëtare" të Odës së Zhvillimit Ekonomik CDE

Adresa: 2 rue de la Leta

MC 98000 Monaco

Telefon: +377 97 98 68 68

www.cde.mc

Siç u tha edhe më parë, ju duhet gjithashtu të bëni një depozitë me një institucion bankar vendas. Madhësia ndryshon në varësi të statusit për të cilin po aplikoni.

Duke pasur parasysh madhësinë e kërkuar të depozitës, si dhe çmimin e pasurive të patundshme në Monako dhe koston e jetesës në Principatën, mund të konkludojmë se Monako nuk është opsioni i buxhetit. Megjithatë, në varësi të situatës tuaj tatimore, qëndrimi ligjor në Monako mund t'ju shpëtojë miliona.

Pse qytetaria e Monaco është kaq tërheqëse?
A je i huaj?