Реклама
Реклама
Реклама

Si ka Këshilli i specialistëve të rinj "Elpy"

Shumë erdhën në kompani menjëherë nga tavolina e studentit. Për të ndihmuar të rinjtë të marrin një terren në ndërmarrje, të mbështesin nismat e tyre shkencore, Elpe ka një organizatë publike të brendshme - Këshillin e Specialistëve të Rinj. Aktivitetet e Këshillit janë përshkruar nga Kryetari i saj, Kryeshefi i Institutit të Kërkimeve dhe Zhvillimit Elpa SH.A, Dmitry Shakhvorostov.

Dmitry Shakhvorostov është një shkencëtar dhe udhëheqës i talentuar i ri. Ai organizoi aktivitetet e Këshillit të Specialistëve të Rinj, dhe në fillim të vitit 2017 u emërua Kryeshefi i Institutit të Kërkimeve dhe Zhvillimit Elpa SH.A. me urdhër të ndërmarrjes.

- Dmitry, në janar të këtij viti ju jeni emëruar projektuesi kryesor i Institutit Kërkimor Elpa SH.A. Cila është arsyeja për këtë emërim?

- Kompania jonë aktualisht është duke kryer shumë punë kërkimore dhe zhvillimi në fusha të ndryshme, duke përfshirë Ministrinë e Industrisë dhe Tregtisë dhe Shërbimin Federal të Sigurisë. Doli se në të gjitha këto vepra morra dhe merrja drejtpërdrejtë.

Për disa vite si projektuesi kryesor, unë përfundova më shumë se një duzinë R & D, përfshirë me pranimin ushtarak. Kjo është, joformale, unë tashmë po i përmbushja detyrat që nga ky vit u vendosën zyrtarisht, kam fituar disa eksperienca.

- Ne e dimë se keni marrë përvojën tuaj të parë menaxheriale në Këshillin e Specialistëve të Rinj të Institutit për Hulumtime dhe Zhvillim "Elpa", i cili është në krye. Ju lutemi na tregoni për punën e Këshillit.

- Kur erdha në ndërmarrje, Këshilli i Specialistëve të Rinj ekzistonte vetëm formalisht, sipas dokumenteve. Në realitet, ai nuk ka punuar. Gradualisht, me pjesëmarrjen aktive të vetë specialistëve të rinj dhe me mbështetjen e udhëheqjes, ne e ringjallëm Këshillin.

Ishte e qartë se një strukturë e tillë është shumë e nevojshme. Specialistët e rinj zakonisht kanë shumë pyetje për menaxhmentin që ata vetë nuk mund ta përcjellin, duke filluar me gjëra të vogla, të tilla si krijimi i një parkimi biçikletash afër ndërtesës së Elpa dhe duke përfunduar me pyetje serioze lidhur me pagat, organizimin e procesit të punës dhe kështu me radhë.

Ne diskutojmë të gjitha problemet dhe propozimet që lindin në Këshill, atëherë ne dalim me një peticion tek menaxherët. Dëshirat tona janë pranuar, ne kontribuojmë.

Detyra kryesore e Këshillit është të ndihmojë djemtë e rinj që sapo kanë ardhur në prodhim. Kohët e fundit kanë diplomuar në kolegj, nuk kanë punuar, gjithçka është e re për ta. Ne ndihmojmë që shpejt dhe pa dhimbje t'i përshtatemi ambientit të punës, njerëzve, proceseve të reja; të përcaktojë drejtimin në të cilin punonjësi do të jetë interesant për të punuar. Së pari zbulojmë se për çfarë është shpirti i tij dhe pastaj mund të rekomandojmë një mentor që do ta shoqërojë, të ndihmojë zhvillimin. Le të themi, aktiviteti i Këshillit zbutë hendekun midis gjeneratave që kemi në ndërmarrje.

  • Shumë erdhën në kompani menjëherë nga tavolina e studentit

    Denis Fateev, inxhinier, operatori i një makine lazer, me ndihmën e të cilave, ndër të tjera, shënjimin e produktit

  • Alexey Khramtsov, kreu i laboratorit për zhvillimin dhe prodhimin e elementeve të filmit piezokaramik

  • Alexander Pereplechikov, Inxhinier kryesor, Operatori Rotari

  • Instalimi i sharrimit është më modern - vetëm ai që kërkohet për ndarjen e saktësisë së mikronit të elementëve të ndjeshëm. Operatori i saj, inxhinier-teknolog Pavel Pichugin, punon me instalimin

  • Inxhinier teknologjik Maxim Shikov: "Unë erdha në Elpa, ndërsa ende një student i tretë në Institutin e Teknologjisë Elektronike në Moskë. I mbetur. Më pëlqen gjithçka. Ekipi i mirë, pajisje të reja, zhvillime interesante ".

  • Matjet e komplotit. Këtu është matja e të gjitha produkteve të gatshme. Inxhinier Mikhail Titov mat parametrat e elementeve piezoelektrike

- Sa shpesh ka Këshilli i profesionistëve të rinj? Keni ditë speciale të mbledhjes?

- Po shkojmë sipas nevojës. Pas Vitit të Ri ne mbajmë një takim të caktuar: miratojmë programin e punës të Këshillit për vitin në të cilin festojmë datat e takimeve të ardhshme. Ne planifikojmë aktivitete sportive dhe argëtuese, pjesëmarrje në ekspozita, në konferenca shkencore e kështu me radhë.

Në maj-qershor ne zakonisht kemi një të ashtuquajtur "ndërtim ekipesh" - me të gjithë përbërjen që dalim në fshat, kemi konkurse, gara dhe stuhi të trurit, qarqe ku diskutojmë ide dhe propozime të specialistëve të rinj. Gjithkush bën një raport të vogël në fushën e tij të punës - të mos raportojë, por të mbajë një diskutim, për të marrë mbështetje.

- Si i tërhiqni profesionistët e rinj në ndërmarrje? A ka ndonjë koncept të pozicionimit të "Elpa" midis të rinjve?

- Në "Elpe" ekzistojnë dy departamente themelore: Universiteti Shtetëror Tver dhe Instituti i Teknologjisë Elektronike në Moskë.

Ne dëshirojmë të zhvillojmë një strategji të veçantë ose, siç thoni, konceptin e tërheqjes, në mënyrë që ndërmarrja jonë të jetë interesante për shkencëtarët e rinj.

Ne kemi një sistem të tërë të stimulimeve materiale për të rinjtë - ju mund të fitoni një të ardhur të mirë në "Elpe". Por në fakt, është e rëndësishme të mësosh se si të tërheqësh jo vetëm pagën. Dhe tani ka mjaft njerëz që janë të gatshëm të punojnë jo vetëm për përfitime materiale, por gjithashtu, siç thonë ata, "për idenë", për hir të shkencës, zhvillimit personal. Kjo është shtëpia më e vlefshme. Ata kanë nevojë vetëm për të gjetur, për të qenë në gjendje të dallojnë nga turma.

Më parë, një specialist i veçantë punoi me studentët. Ai erdhi në universitete të specializuara, foli për aktivitetet e organizatës, pastaj solli studentët në kompani, organizoi ekskursione. Tani po përpiqemi ta ringjallim këtë praktikë.

Në "Elpa" janë studentë pasuniversitarë të Institutit të Inxhinierisë Elektronike. Ata bëjnë fushatë në institut, i njohin studentët me specifikat e ndërmarrjes sonë, i interesojnë ata në mënyrë që ata të vijnë tek ne për t'u praktikuar.

Edhe unë një herë erdha në "Elpa" - menjëherë pas mbrojtjes së diplomave në Institutin e Teknologjisë Elektronike në Moskë - dhe qëndruan. Specifikat e punës sime këtu nuk përputheshin pak me atë që më është mësuar në institut. Atje ata ishin kryesisht duke studiuar microcircuits - çdo gjë ishte e lidhur me silikon. Dhe këtu - piezo qeramika. Ishte e nevojshme për të studiuar përsëri, për të zotëruar një specialitet tashmë në vendin e punës. Por kisha mentorë të mirë. Pastaj hyra në shkollën e diplomuar, dhe tema e disertacionit tim ishte e lidhur tashmë me specifikat e kompanisë sonë.

Pra, është me ata djem të rinj që na vijnë sot. Ata udhëheqin specialitetin, dalin me nismat e tyre shkencore, shumë pastaj i mbrojnë kandidatët e tyre, zhvillohen tek shkencëtarët e rinj premtues, racionalizuesit, punëtorët e prodhimit.

Në Institutin e Kërkimeve të Sh.A "Elpa" ka zhvilluar një sistem stimulimesh dhe përkrahjeje materiale për të rinjtë. Është krijuar një fond për të ndihmuar profesionistët e rinj, nga të cilët janë ndarë rrogat mujore. Madhësia e kompensimit varet nga mënyra se si specialisti i ri manifestohet. Gjatë 3 viteve të para të punës së një specialisti të ri në ndërmarrje, një komision verifikimi mbahet çdo vit, në të cilin mund të merret një vendim për të rritur kompensimin ose për të rritur pozicionin. Ka gjithashtu pagesa të njëpasnjëshme për shkrimin e artikujve, për patentat, e kështu me radhë.

Cila është arsyeja për këtë emërim?
Keni ditë speciale të mbledhjes?
Si i tërhiqni profesionistët e rinj në ndërmarrje?
A ka ndonjë koncept të pozicionimit të "Elpa" midis të rinjve?